ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ

ХОРТИЦЬКОГО РАЙОНУ

ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД (ЯСЛА-САДОК) № 291 «ВИТЯЗЬ»

вул. Героїв 93 бригади, 36, м. Зaпopiжжя, 69114,

тел.: (061) 286-26-58, E-mail: vityaz 291@ukr.net, веб-сайт: https://dnz291vityaz.jimdofree.com

Код ЄДРПОУ 26469266

 

 

                                                            НАКАЗ

 

31.12.2021                                                                                                №188р

 

Про організацію харчування дітей

у закладі дошкільної освіти №291

у 2022 році

 

 

Керуючись п.35 Закону України «Про дошкільну освіту», Положенням про дошкільний навчальний заклад, 
затвердженим постановою КМУ в редакції від 27.01.2021 №86, постановами КМУ від 24.03.2021 № 305
«Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення
та відпочинку», від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних
навчальних закладів», Інструкцією з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженою наказом МОН України та
МОЗ України від 17.04.2006 №298/227, Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів,
затвердженим наказом міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234, Порядком встановлення
плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних
закладах, затвердженим наказом МОН України від 21.11.2002 №667, на виконання рішень виконавчого комітету
Запорізької міської ради від 03.12.2021 № 458 «Про затвердження переліків категорій дітей, щодо забезпечуються
безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей
у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2022 році», від 21.12.2021 № 497 «Про затвердження Положення
про організацію харчування здобувачів освіти комунальних закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя», на
виконання наказів департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12.2021 № 431р «Про організацію
харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної
середньої освіти м. Запоріжжя у 2022 році», з метою підвищення якості організації харчування дітей у
дошкільному закладі освіти (далі ЗДО)

НАКАЗУЮ:

 

1.Вважати таким, що втратив чинність наказ ЗДО від 08.12.2020 № 137р «Про організацію харчування дітей в дошкільному закладі №291 у 2021 році».

2. Дотримуватись вимог постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ, затвердженою наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 №298/227, Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234, постанови Головного державного санітарного лікаря України від 25.0-8.2021 № 8 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19) на період дії карантину.

3. Забезпечити в ЗДО у 2022 році організацію харчування дітей відповідно до показників вартості харчування дітей, виходячи з щоденної вартості меню по групах раннього віку – 55грн 22коп, по групах дошкільного віку – 73грн 02коп. (додаток 1)

4. Забезпечити справляння плати з батьків або осіб, які їх замінюють за харчування дітей у ЗДО у розмірі 60% від вартості харчування дитини на день, яка відвідує ясла – 33грн14коп, дитячий садок – 43грн 80коп. (додаток 2)

5. Забезпечити безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів, здійснених на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства. (додаток 3)

6. Затвердити в ЗДО:

6.1 триразовий режим харчування, сніданок, обід, підвечірок та спосіб організації харчування: приготування і реалізація готових страв закладом освіти самостійно (додаток 4);

6.2 монопрофільне чотиритижневе сезонне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів, узгоджене начальником Запорізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Сергієм ОНИЩЕНКО та ввести в дію з 01.01.2022 року;

6.3. технологічну документацію на страви та вироби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2021 №305 та Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України, МОЗ України від 17.04.2006 №298/227.

7. Вихователям закладу:

7.1 Активізувати інформаційну роботу серед батьківської громадськості з питань організації та підвищення якості харчування дітей,зміни показників вартості харчування дітей у ЗДО, щодо формування принципів здорового харчування дітей тощо.

7.2 Здійснювати організаційно-педагогічні заходи для заохочення дітей до споживання нових страв,надавати інформацію щодо впливу харчування на здоров’я, доступну для сприймання відповідного віку.

7.3 Довести до відома батьків, або осіб які їх замінюють, встановлення плати у розмірі 60% від вартості харчування дитини на день, яка відвідує ясла – 33грн14коп, дитячий садок – 43грн 80коп.;

7.4 Вважати кінцевим терміном внесення батьківської плати за харчування дітей в дошкільному закладі 10 число поточного місяця.

8. Призначити відповідальною особою за організацію харчування сестру медичну старшу Дузбенову І.М., Дяченко О.Ф., яким:

8.1 Виконувати постанову КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;

8.1.1. складати щоденне меню-розкладку відповідно до чотиритижневого сезонного меню, складеного згідно з нормами, затвердженими постановою та з урахуванням встановлених рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 03.12.2021 № 458 грошових показників вартості харчування дітей;

8.1.2. здійснювати заміну страв та продуктів харчування в меню-розкладі, у разі виникнення об’єктивних причин (проблема з постачанням або якістю чи безпечністю окремого харчового продукту), в межах примірного чотиритижневого сезонного меню, із обґрунтуванням причини у журналі готових страв;

8.1.3. забезпечити добову потребу у рідині (питної води та без калорійних напоїв) для дітей різних вікових груп відповідно до додатку 10 Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах відпочинку та оздоровлення;

8.1.4 створити умови для забезпечення харчування дітей з особливими дієтичними потребами. (за призначенням лікаря).

8.2 Чітко дотримуватись положень Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних закладах, затвердженої наказом МОНУ, МОЗУ від 17.04.2006 № 298/227, Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234.

8.3 Забезпечити відповідність показників фактичної вартості харчування встановленим показникам, своєчасне реагування на данні електронних таблиць «Вартість харчування" про показники фактичної вартості харчування дітей у ЗДО.

8.4. Проводити систематично (один раз на чотири тижні) моніторингові дослідження виконання норм харчування дітей в ЗДО із занесенням даних до журналу обліку виконання норм харчування. Узагальнені результати проведеного аналізу надавати до територіального відділу освіти (до 05 числа щомісяця)

8.5 Забезпечити умови для громадського контролю щодо організації та якості харчування дітей в ЗДО за участю батьків або їх законних представників, з урахуванням Протиепідемічних заходів на період дії карантину.

8.6 Меню харчоблоку щодня розміщувати на відведеному для цього стенді, доводити через вайбер-групи, доступні для  батьків або інших законних представників.

9 Комісії з контролю за виконанням постачальниками умов Договору, бракераж ній комісії:

9.1 контролювати виконання умов договорів про закупівлю послуг та договорів про закупівлю товарів;

9.2 здійснювати систематичний контроль за якістю харчових продуктів, готових страв, організацією харчування, дотримання норм харчування, грошових показників, санітарного законодавства.

10. Групі ХАСП поставити на контроль виконання законодавства про безпечність та якість харчових продуктів.

11. Практичному психологу Наталії ДРЕБУЩАК:

11.1 Здійснити моніторинг соціального статусу вихованців дошкільного закладу з наданням батьками вихованців копій документів,що підтверджують їх соціальний статус.

11.2 Сприяти батькам у вирішенні питань організації харчування дітей пільгових категорій відповідно до Додатку 3 наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12.2021 № 431«Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя у 2022 році».

12. Ознайомити з наказом працівників ЗДО під особистий підпис, відповідно до списку, що додається. (додаток 5)

13. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою

 

Директор                                                                                     Анастасія БАБИЧ